Travian Answers

Mulakan dengan soalan anda

Cari dengan menjawab soalan

Untuk mendapatkan jawapan, pilih kategori utama dan sub-katergori sehingga jawapan anda dipaparkanl di bawah. Jika persoalan anda masih tidak terjawab, anda boleh terus menghubungi kami.

Saya ada soalan berkenaan..

Mari lihat penerangan lanjut:

Cari dengan sitemap

Anda lebih suka mencari melalui sitemap biasa seperti yang digunakan pada laman web kegemaran anda? Tiada masalah, gunakan Answers sitemap-navigation untuk mencari jawapan anda.

06. Kegunaan statistik, laporan/mesej dan profail?

Statistics
Pada halaman ini, anda boleh melihat statistik permainan yang memaparkan pelbagai kategori seperti kedudukan pemain, kampung, persekutuan dan sebagainya. Ia membolehkan anda  melihat kedudukan anda atau sekadar melihat siapa yang terbaik.

Reports

Anda akan menerima laporan apabila selesai membuat perdagangan, diserang atau menyerang dan bantuan askar diterima dari pemain lain. Tanpa laopran, anda tidak akan mengetahui apa yang terjadi apabila anda tiada di dalam-talian.

Mesej (dikenali sebagai IGM) boleh dihantar oleh semua pemain dan pasukan Travian. Anda juga boleh menghantar mesej ke semua ahli persekutuan dengan meletakkan [ally] pada bahagian penerima (anda perlukan kebenaran dari ketua persekutuan). Sama ada anda menghantar atau menerima mesej, kebanyakan mesej adalah sangat penting.

Profile
Inilah profail anda, tempat untuk anda memperkenalkan diri anda kepada pemain di dunia Travian. Klik pada nama akaun yang terletak di bawah avatar Wira anda.

Keseluruhan (overview) -  ia memaparkan data anda seperti nama, populasi, koordinat kampung dan sebagainya

Profail (profile) - ini membolehkan anda untuk menukar nama kampung, meletakkan tarikh lahir, jantina dan tempat tinggal anda. Anda juga boleh meletakkan penerangan di sini.

Kegemaran (preferences) -  ia digunakan untuk membuat pertukaran masa (GMT+8 untuk Malaysia) atau untuk membuat beberapa perubahan lain.

Akaun (account) - di sini, anda boleh membuat pertukaran kata laluan, menetapkan penjaga untuk akaun anda, memadam akaun dan sebagainya.


Adakah persoalan anda terjawab?

Ya   Sederhana   Tidak